Apparatuur: Hygrometer, Luchtbevochtiger en Luchtontvochtiger

Er is veel apparatuur beschikbaar om de luchtvochtigheid te meten en beïnvloeden. Als u de luchtvochtigheid in huis wilt aanpassen dan is het van belang eerst te meten hoe hoog het huidige niveau ligt. Vervolgens kunt u daarop inspelen met de beschikbare apparatuur.

Er zijn drie soorten apparatuur die te maken hebben met luchtvochtigheid:

  • Hygrometer - Meet de relatieve luchtvochtigheid
  • Luchtbevochtiger - Verhoogt de relatieve luchtvochtigheid
  • Luchtontvochtiger - Verlaagt de relatieve luchtvochtigheid

We geven een korte omschrijving per apparaat en enkele adviezen wanneer u overweegt een apparaat aan te schaffen. Niet alleen de prijs maar vooral ook de functionaliteit verschilt erg en wat gratis advies is daarbij mooi meegenomen.

Hygrometer

Met een hygrometer meet u de relatieve luchtvochtigheid op een bepaald moment. U kunt voor een paar tientjes al een degelijke hygrometer aanschaffen en uit de metingen daarvan een betrouwbare conclusie trekken. Afhankelijk van uw metingen door de hygrometer kiest u ervoor om de luchtvochtigheid te verhogen of verlagen.

De hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid weer in een percentage.

Een gezond luchtvochtigheidniveau ligt tussen de 40% en 60%. Is de luchtvochtigheid in uw huis lager, dan adviseren wij u een luchtbevochtiger aan te schaffen om gezondheidsklachten te voorkomen. Is het hoger? Dan is het verstandig om een luchtonvochtiger aan te schaffen om schade aan uw huis en schimmelvorming te voorkomen.

Luchtbevochtiger

Het verhogen van de luchtvochtigheid doet u met een luchtbevochtiger. Dit apparaat bevat een waterreservoir dat gebruikt wordt om water om te zetten in waterdamp. Er zijn diverse methoden in gebruik om deze omvorming te realiseren. Een populaire methode is het omzetten van water in waterdamp door ultrasone geluiden. Ofwel door ultrasoon geluid of door verdamping zetten luchtbevochtigers droge lucht om in gezonde lucht. 

Luchtontvochtiger

Als u de luchtvochtigheid wilt verlagen gebruikt u een luchtontvochtiger. Dit apparaat zet lucht met een hoge relatieve luchtvochtigheid om in lucht met een lager luchtvochtigheidpercentage. De condens die ontstaat tijdens dit proces wordt opgevangen in een waterreservoir dat u zelf dient te legen.

Meer informatie over Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in Huis

Luchtvochtigheid en uw Gezondheid

Veel Gestelde Vragen over Luchtvochtigheid en Apparatuur

De beste Apparatuur gratis onze tips:

Overweegt u om apparatuur te kopen voor het meten of beïnvloeden van de luchtvochtigheid in uw huis? Neem dan onze gratis tips mee bij het maken van een keuze.

Hygrometer kopen?

Koop een hygrometer die niet te ingewikkeld is. Het gaat erom dat u een betrouwbare luchtvochtigheidsgraad te zien krijgt, niets meer niets minder. Voor slechts €10,- kunt u al een goed werkende hygrometer vinden.

Luchtbevochtiger kopen?

Koop een luchtbevochtiger die een ultrasone methode gebruikt om water om te zetten in waterdamp. Dit is een energiezuinige methode en bovendien wordt er geen warme maar koele lucht door uw kamer verspreid. De waterdamp in de vorm van nevel geeft bovendien een gaaf effect in uw huis! Er is al een luchtbevochtiger vanaf €39,- te vinden die prima werkt.

Luchtontvochtiger kopen?

Koop een luchtontvochtiger die geschikt is voor uw type ruimte. Voor in huis heeft u geen grote luchtontvochtiger nodig en deze apparaten maken relatief veel lawaai. Bovendien zijn ze niet echt energiezuinig, dus het is belangrijk een luchtontvochtiger te kopen die voldoende, maar niet veel te veel vermogen heeft voor uw huis of kantoor.