Luchtvochtigheid en uw Gezondheid

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor mijn gezondheid? Dat is niet zo simpel te zeggen en hangt volkomen af van de situatie waarin naar de ideale luchtvochtigheid gezocht wordt. Voor mensen ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%, omdat ons lichaam is gebouwd op het continue verwerken van lucht met zuurstof. In een kas waar tomaten worden gekweekt is de ideale luchtvochtigheid bijvoorbeeld een stuk hoger dan in een huis. Tomatenplanten houden van een hoge luchtvochtigheid en groeien dan het best.

Voor mensen is een ideale en gezonde relatieve luchtvochtigheid 40% - 60%.

Als u kijkt naar de gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in Nederland buitenshuis dan zult u daar normaliter voldoende luchtvochtigheid aantreffen. Echter daalt de temperatuur wanneer het winter is en ontstaat er in uw huis een lagere relatieve luchtvochtigheid doordat de temperatuur verschilt met die van buiten. Zo kan de relatieve luchtvochtigheid dalen tot slechts 25%. Niet echt gezond dus.

Onze informatie over een gezonde luchtvochtigheid

Omdat wij ervaring hebben met het zoeken naar de ideale luchtvochtigheid in huis hebben we het een en ander onderzocht. De informatie op deze site is toegespitst op de ideale luchtvochtigheid in huis en een optimale gezondheid. Als u twijfelt of u gezondheidsklachten heeft door toedoen van een slechte luchtvochtigheid in uw huis of op kantoor, onderneem dan direct actie.

Meet de luchtvochtigheid in ruimten waar u veel leeft. Is deze te laag of te hoog? Schaf dan een apparaat aan om de luchtvochtigheid naar het juiste niveau te brengen.

Invloed van Luchtvochtigheid op de Gezondheid

De luchtvochtigheid waarmee wij in aanraking komen is sterk van invloed op de gezondheid. Zoals je weet heb je continue zuurstof nodig. De zuurstof haal je onbewust uit de lucht die je inademt. Deze lucht komt soms via de mond, maar meestal binnen via de neus. Via de neus loopt het door je neusholte, luchtpijpen en komt het uiteindelijk in de longen terecht.

Er zijn dus behoorlijk wat lichaamsdelen die in aanraking komen met de lucht voordat je de juiste hoeveelheid zuurstof binnenkrijgt.

Je krijgt de juiste hoeveelheid zuurstof binnen door continue lucht in te ademen. Ook de hoeveelheid zuurstof in de lucht die je inademt wordt beïnvloed door de relatieve luchtvochtigheid in diezelfde lucht. Op grote hoogte is de hoeveelheid zuurstof in de lucht erg laag, terwijl een tropisch klimaat juist weer kan zorgen voor een lage hoeveelheid zuurstof in de lucht doordat het zoveel waterdamp bevat.

Een te lage luchtvochtigheid heeft direct invloed op je gezondheid. Twijfel je over de gezondheid van de luchtvochtigheid in een ruimte waar je vaak komt? Neem dan direct stappen om uit te sluiten dat je in een ongezonde ruimte leeft. Er kunnen serieuze gezondheidsklachten ontstaan en je zal hierdoor een stuk minder prettig door het leven gaan.

Meer informatie over Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in Huis

Apparatuur: Hygrometers, Luchtbevochtigers en Luchtontvochtigers

Veel Gestelde Vragen over Luchtvochtigheid en Apparatuur

Gezondheidsklachten

Een te lage luchtvochtigheid is zeer slecht voor de gezondheid. Omdat het menselijk lichaam gewend is lucht te verwerken en deze te gebruiken om goed te functioneren, raakt het van slag als de lucht niet voldoet aan bepaalde eigenschappen.

Gezondheidsklachten bij een te lage luchtvochtigheid

De volgende bekende gezondheidsklachten kunnen veroorzaakt worden door een te lage luchtvochtigheid.

  • Droge en zelfs beschadigde neus
  • Droge neusholte of mond
  • Irritatie aan de luchtwegen
  • Brandende ogen
  • Hoesten en verstopte luchtwegen
  • Uitgedroogde slijmvliezen
  • Bacteriële infecties door uitdroging slijmvliezen
  • Vermoeidheid door gebrek aan zuurstof of schommelingen in weerstand

Na het lezen van bovenstaande gezondheidsklachten begrijpt u dat een ideale luchtvochtigheid in huis van groot belang is. Zorg er daarom voor dat u weet wat een gezond luchtvochtigheidniveau is en hoe u deze controleert en op pijl houdt in uw eigen huis. Uw gezondheid is tenslotte uw belangrijkste bezit.