Luchtvochtigheid in Huis

De luchtvochtigheid in huis wordt bepaald door verschillende factoren. U staat er vast niet bij stil, maar een gemiddeld gezin produceert al meer dan 10 liter water in de lucht van een huis, per dag. Deze waterdamp zorgt voor een verhoging van de luchtvochtigheid, die weer omlaag gebracht moet worden door ventilatie. Maar, als er teveel geventileerd wordt dan ontstaat juist weer een te lage luchtvochtigheid. Hoe bereik je nou de ideale luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis wordt onder andere beïnvloed door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer.

Niet verkeerd dus om eens stil te staan bij deze factoren en te controleren in hoeverre deze invloed hebben op de luchtvochtigheid in uw huis. Naast uw eigen gezondheid en die van uw gezin of medebewoners, heeft de luchtvochtigheid ook invloed op uw inboedel en de staat van uw huis.

Vochtige lucht in huis

Vochtige lucht in uw huis heeft niet direct veel invloed op uw gezondheid maar wel op uw huis en de inboedel. Vochtige lucht ontstaat door vocht in de muren of vloer, door slecht geventileerde kamers zoals de badkamer, of een overvloed aan planten. Door vochtige plekken in uw muren kan daar schimmel ontstaan en dat is niks anders dan een grote verzameling van bacteriën. Deze wilt u liever niet in uw huis hebben en hebben wel direct invloed op uw gezondheid.

Een eenvoudig voorbeeld is het bekende beeld van een plek in de vloer of muur waar lekkage geweest is. U ziet dan een grote donkere plek, die soms wit uit kan slaan.

Als u dergelijke plekken in uw muren of vloer heeft dan vindt daar hoogstwaarschijnlijk schimmelvorming plaats.

Ongemerkt mengen deze schimmels zich met de lucht in uw woning en komen zo vanzelf in uw lichaam terecht. Zorg er dus voor dat de lucht in uw huis niet te vochtig is.

U kunt vochtige lucht in huis bestrijden met diverse apparatuur. Neem eerst een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten en maak op basis van uw bevindingen een keuze uit de diverse luchtontvochtigers die er beschikbaar zijn. Wij geven u een aantal tips en adviezen op de pagina Luchtvochtigheid Apparatuur.

Droge lucht in huis

Droge lucht in huis heeft wel direct invloed op uw gezondheid en dient absoluut voorkomen te worden. Wanneer u continue te droge lucht inademt zult u daar zeker merkbare klachten van ondervinden. Op termijn kan dit een chronische aandoening veroorzaken. Zorg dus dat u niet te droge lucht in huis heeft, neem direct stappen als u hierover twijfelt.

Omdat u vaak thuis bent en continue de aanwezige lucht in uw huis inademt, is het voor uw gezondheid van belang dat deze lucht de juiste luchtvochtigheidsgraad heeft.

Is dat niet het geval, dan dient u direct stappen te ondernemen om een permanente oplossing te vinden voor de lage luchtvochtigheid in uw huis. Droge lucht zorgt voor gezondheidsklachten als een droge neus, geïrriteerde luchtwegen en ogen, geïnfecteerde slijmvliezen en hoesten.

Droge lucht in huis dient u direct op te lossen en kunt u regelen met verschillende apparaten. Het meten van de luchtvochtigheid over een periode van bijvoorbeeld een week geeft u een goed beeld van de situatie. Vervolgens kunt u apparatuur aanschaffen om te zorgen dat de droge lucht in uw huis wordt omgezet tot lucht met een juiste hoeveelheid waterdamp. Wij geven u een aantal tips en adviezen op de pagina Luchtvochtigheid Apparatuur.

Meer informatie over Luchtvochtigheid

Apparatuur

Gezondheid

Veel Gestelde Vragen

Luchtvochtigheid op kantoor en arbo wetgeving

Ook buiten uw huis wordt u continue geconfronteerd met luchtvochtigheid. Wanneer u in de buitenlucht bent is er weinig dat u kunt doen om de luchtvochtigheid te beïnvloeden. Deze zal ook sterk verschillen afhankelijk van de weersituatie. Als het regent is de luchtvochtigheid vanzelfsprekend dan op een dag in de zomer wanneer de zon vol schijnt.

Afgezien van plekken waar u geen invloed op heeft is de belangrijkste omgeving waarschijnlijk het kantoor waar u werkt. Gemiddeld werkt een Nederlander acht uur op een dag en ademt daarbij lucht in die voorzien wordt door de ventilatie in het kantoor. Het is dus van belang dat ook op kantoor de luchtvochtigheid goed geregeld is. Twijfelt u daarover? Vraag dan om meer informatie bij degene die het technisch beheer van uw kantoorgebouw beheert.

Volgens de arbowetgeving hebben alle Nederlanders recht op een gezonde werkomgeving. Daar hoort dus ook frisse lucht met een gezonde luchtvochtigheid bij. Misschien wel een van de belangrijkste factoren die een gezonde werkomgeving bepalen. Bent u zelf iemand die de werkomgeving beheert of heeft u vragen bij de luchtvochtigheid op uw werkplek? Verdiep u dan in de arbowetgeving die beschikbaar is bij de arbodienst of overheidsinstellingen.

Meer informatie

Apparatuur

Gezondheid

Veel Gestelde Vragen